Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Непокретни споменици културе Црне Горе на интернет платформи

Непокретни споменици културе Црне Горе на интернет платформи
Датум објаве: 03.08.2020 15:33 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Знамо да дигиталне технологије разбијају устаљене навике у нашем свакодневном животу, помажу нам да успоставимо везе које можда не бисмо остварили другачије, али од недавно дигитализација је закуцала на врата културне баштине што сектору културног насљеђа доноси нове могућности и нове сарадње.

Захваљујући дигиталним технологијама грађани имају невиђене могућности за приступ културном материјалу, док упоредо институције могу допријети до шире публике, ангажовати нове кориснике и развити креативне и приступачне садржаје за слободно вријеме и образовање.

Креирањем он-лине доступне дигиталне базе споменика културе ствара се могућност лаке доступности информацијама, сагледавању, анализирању, учењу, упоређивању и уживању у дигиталном свијету непокретне баштине Црне Горе.

Министарство науке Министарство науке

Вигорис Ецотецх д.о.о. ће имати прилику да први пут мапира све културно историјске споменике Црне Горе на једном мјесту путем јединствене платформе, захваљујуци подршци Европске Уније, Министарства науке и Министарства финансија, кроз реализацију ИПА пројекта “3Д Виртуал Херитаге.”

Овај пројекат се реализује у оквиру Колаборативне Грант шеме за иновативне пројектне идеје (Програм ЕУ и ЦГ за запошљавање, образовање и социјалну заштиту).

Пројектом се позивају заинтересовани, државне институције, струковне и професиналне организације, образовне институције, умјетници, програмери и појединци да размотре начине како да оптимизирају употребу капацитета за дигитализацију, иновирајући своје праксе што подразумјева удруживање напора за дигитализацију од стране културних институција, државних и локалних самоуправа, туристичких организација и осталих заинтерсованих који виде своје поље дјеловања у дигитализацији културног насљеђа, градећи компетентност за дигитализацију у Црној Гори.

Културна баштина је континуитет оформљене прошлости, промишљајуће данашњице и надахњујуће будућности, којом се аутентична вриједност једног народа, креирана и његована вјековима, приказује као њен образовни, друштвени, културолошки степен развоја. Тиме се културном насљеђу исказује поштовање прихватањем савремених достигнућа на пољу науке и технологије, а све у служби промоције и његовања националне културе.

Буди дио дигитализације црногорске културне баштине.

Брендирајмо Црну Гору као “дигиталну дестинацију културе”.