Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Свјетска банка и тим ИНВО пројекта: Успјешно спроведена обука за добитнике пројекта Центра успјешности и истраживачких грантова

Свјетска банка и тим ИНВО пројекта: Успјешно спроведена обука  за добитнике пројекта Центра успјешности и истраживачких грантова
Датум објаве: 17.06.2014 17:34 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке

У понедјељак и уторак, 16 и 17. јуна 2014. године, одржан је дводневни тренинг под називом „Ефективна имплементација пројекта Центра успјешности и истраживачких грантова финансираних из средстава ИНВО пројекта“, у организацији Свјетске банке и тима ИНВО пројекта (Министарство науке). Овај тренинг намијењен је корисницима грантова, а за циљ има упознавање представника тимова научноистражовачких институција са процедурама Свјетске банке, које ће користити током реализације њихових пројеката.
Тренинг су отворили мр Дарко Петрушић, помоћник министра науке и директор ИНВО пројекта, Роберта Бассетт, руководилац ИНВО пројекта испред тима Свјетске банке и Габриел Годдард, виши економиста у тиму Свјетске банке. Они су истакли да ће имплементација награђених научноистраживачких пројеката, који за један од циљева имају комерцијализацију производа и услуга, допринијети свеукупном развоју истраживања и економије у Црној Гори.

Тренингу присуствују тимови пројеката који су добитници Центра Успјесности и научноистраживачких грантова, и то:

- Тим Електротехничког факултета, чији је руководилац проф. др Игор Ђуровић, добитник гранта за Центар успјешности „Центар успјешности у биоинформатици“ – БИО- ИЦТ,

- Тим Електотехничког факултета, чији је руководилац проф. др Срђан Станковић, добитник гранта за реализацију пројекта ЦС-ИЦТ "Нови ИЦТ трендови засновани на значајно мањем броју података/ мјерења и њихова примјена у мултимедијама, биомедицини и комуникацијама"

-Тим Факултета за политехнику УДГ, чији је руководилац проф. др Владимир Мако, добитник гранта за Пројекат ПРОДЕ "Лабораторија за дизајн производа, укључујући дисциплине као што су графички, модни и дизајн ентеријера"

- Тим Биотехничког Факултета Универзитета Црне Горе, чији је руководилац др Игор Пајовић, добитник гранта за пројекат ЛОВЋЕН "Надзор над инвазивним и домаћим врстама комараца и патогенима које могу пренијети у Црној Гори" и

- Тим Факултета за поморство Универзитета Црне Горе, чији је руководилац проф. др Бранислав Драговић, добитник гранта за пројекат СУСТ-МАРИНА "Примјена и промоција концепта одрживог развоја на АД Марина Бар"

Првог дана тренинга учесници су имали прилику да чују презентацију Урбана Крајчара, директора Директората за науку у Министарству образовања, науке и спорта Словеније, који је говорио на тему стратегијског управљања пројектима, затим Симеона Стојанова, водећег научника Истраживачког центра компаније Унилевер, који је присутне упознао са најбољним примјерима из области научне комерцијализације, док је Никола Керлета, стручњак за набавке у Свјетској Банци одговарао на бројна питања учесника која се односе на практичну имплементацију пројеката, са посебним акцентом на спровођење процедура набавки по стандардима Свјетске банке.

Другог дана тренинга Даница Рамљак, експерт за истраживање, развој и иновације Свјетске банке говорила је о трансферу технологија, могућностима интернационализације истраживања, као и искуствима Хрватске у овој области. Она је истакла важност повезивања домаћих научноистраживачких институција са европским истраживачким платформама и фондовима и истакла значај заједничког регионалног ангажмана у оквиру новог оквирног програма ЕУ- Хоризон 2020. Есма Кресо, стручњак за заштиту животне средине Свјетске банке и Илинка Беатовић Никић, стручњак за заштиту животне средине у оквиру ИНВО пројекта, дале су осврт на примјену захтјева Свјетске банке и црногорске регулативе током процеса додјељивања грантова и имплементације пројеката.

Представници ИНВО пројекта и Канцеларије за техничку подршку пројектима Свјетске банке, која се налази у Министарству финансија Црне Горе, имали су за задатак да учесницима детаљно образложе начине финансијског управљања пројектом, мониторингом и начином извјештавања приликом реализације пројеката.

Обука је завршена предавањем др Матијаса Кајзерсверта (Маттхиас Каисерсwертх), директора научноистраживачког центра ИБМ-а за Европу, који је говорио на тему: „Иновације у јавно-приватним партерствима“.