Manja slova Veća slova RSS
>

Svjetska banka i tim INVO projekta: Uspješno sprovedena obuka za dobitnike projekta Centra uspješnosti i istraživačkih grantova

Svjetska banka i tim INVO projekta: Uspješno sprovedena obuka  za dobitnike projekta Centra uspješnosti i istraživačkih grantova
Datum objave: 17.06.2014 17:34 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke

U ponedjeljak i utorak, 16 i 17. juna 2014. godine, održan je dvodnevni trening pod nazivom „Efektivna implementacija projekta Centra uspješnosti i istraživačkih grantova finansiranih iz sredstava INVO projekta“, u organizaciji Svjetske banke i tima INVO projekta (Ministarstvo nauke). Ovaj trening namijenjen je korisnicima grantova, a za cilj ima upoznavanje predstavnika timova naučnoistražovačkih institucija sa procedurama Svjetske banke, koje će koristiti tokom realizacije njihovih projekata.
Trening su otvorili mr Darko Petrušić, pomoćnik ministra nauke i direktor INVO projekta, Roberta Bassett, rukovodilac INVO projekta ispred tima Svjetske banke i Gabriel Goddard, viši ekonomista u timu Svjetske banke. Oni su istakli da će implementacija nagrađenih naučnoistraživačkih projekata, koji za jedan od ciljeva imaju komercijalizaciju proizvoda i usluga, doprinijeti sveukupnom razvoju istraživanja i ekonomije u Crnoj Gori.

Treningu prisustvuju timovi projekata koji su dobitnici Centra Uspjesnosti i naučnoistraživačkih grantova, i to:

- Tim Elektrotehničkog fakulteta, čiji je rukovodilac prof. dr Igor Đurović, dobitnik granta za Centar uspješnosti „Centar uspješnosti u bioinformatici“ – BIO- ICT,

- Tim Elektotehničkog fakulteta, čiji je rukovodilac prof. dr Srđan Stanković, dobitnik granta za realizaciju projekta CS-ICT "Novi ICT trendovi zasnovani na značajno manjem broju podataka/ mjerenja i njihova primjena u multimedijama, biomedicini i komunikacijama"

-Tim Fakulteta za politehniku UDG, čiji je rukovodilac prof. dr Vladimir Mako, dobitnik granta za Projekat PRODE "Laboratorija za dizajn proizvoda, uključujući discipline kao što su grafički, modni i dizajn enterijera"

- Tim Biotehničkog Fakulteta Univerziteta Crne Gore, čiji je rukovodilac dr Igor Pajović, dobitnik granta za projekat LOVĆEN "Nadzor nad invazivnim i domaćim vrstama komaraca i patogenima koje mogu prenijeti u Crnoj Gori" i

- Tim Fakulteta za pomorstvo Univerziteta Crne Gore, čiji je rukovodilac prof. dr Branislav Dragović, dobitnik granta za projekat SUST-MARINA "Primjena i promocija koncepta održivog razvoja na AD Marina Bar"

Prvog dana treninga učesnici su imali priliku da čuju prezentaciju Urbana Krajčara, direktora Direktorata za nauku u Ministarstvu obrazovanja, nauke i sporta Slovenije, koji je govorio na temu strategijskog upravljanja projektima, zatim Simeona Stojanova, vodećeg naučnika Istraživačkog centra kompanije Unilever, koji je prisutne upoznao sa najboljnim primjerima iz oblasti naučne komercijalizacije, dok je Nikola Kerleta, stručnjak za nabavke u Svjetskoj Banci odgovarao na brojna pitanja učesnika koja se odnose na praktičnu implementaciju projekata, sa posebnim akcentom na sprovođenje procedura nabavki po standardima Svjetske banke.

Drugog dana treninga Danica Ramljak, ekspert za istraživanje, razvoj i inovacije Svjetske banke govorila je o transferu tehnologija, mogućnostima internacionalizacije istraživanja, kao i iskustvima Hrvatske u ovoj oblasti. Ona je istakla važnost povezivanja domaćih naučnoistraživačkih institucija sa evropskim istraživačkim platformama i fondovima i istakla značaj zajedničkog regionalnog angažmana u okviru novog okvirnog programa EU- Horizon 2020. Esma Kreso, stručnjak za zaštitu životne sredine Svjetske banke i Ilinka Beatović Nikić, stručnjak za zaštitu životne sredine u okviru INVO projekta, dale su osvrt na primjenu zahtjeva Svjetske banke i crnogorske regulative tokom procesa dodjeljivanja grantova i implementacije projekata.

Predstavnici INVO projekta i Kancelarije za tehničku podršku projektima Svjetske banke, koja se nalazi u Ministarstvu finansija Crne Gore, imali su za zadatak da učesnicima detaljno obrazlože načine finansijskog upravljanja projektom, monitoringom i načinom izvještavanja prilikom realizacije projekata.

Obuka je završena predavanjem dr Matijasa Kajzersverta (Matthias Kaiserswerth), direktora naučnoistraživačkog centra IBM-a za Evropu, koji je govorio na temu: „Inovacije u javno-privatnim parterstvima“.