Manja slova Veća slova RSS
>

Prva međunarodna radionica na Zapadnom Balkanu posvećena pametnoj specijalizaciji (S3) 5. februara u Podgorici

Prva međunarodna radionica na Zapadnom Balkanu posvećena pametnoj specijalizaciji (S3) 5. februara u Podgorici
Datum objave: 04.02.2019 08:12 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Prva međunarodna radionica na Zapadnom Balkanu posvećena procesu pametne specijalizacije (S3), u zajedničkoj organizaciji Ministarstva nauke Crne Gore i Udruženog istraživačkog centra Evropske komisije (JRC), biće održana sjutra (utorak, 5. februar) u konferencijskoj sali hotela CentreVille u Podgorici. Na otvaranju radionice učesnicima će se obratiti ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, zamjenica generalnog direktora JRC-a, Čarlina Vičeva i šef Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Aivo Orav.

Ovaj događaj, u kojem će učestvovati eminentni stručnjaci iz više od 15 država Zapadnog Balkana i Evrope, od velikog je značaja za Crnu Goru u završnoj fazi izrade S3, radi razmjene znanja i iskustva sa predstavnicima Evropske komisije i drugim eminentnim stručnjacima.

Ministarstvo nauke je u proteklih 18 mjeseci realizovalo brojne aktivnosti u postupku definisanja smjernica Strategije pametne specijalizacije (2018-2024), u kojem je participiralo oko 300 predstavnika državnih institucija, privredne i naučne zajednice i civilnog društva. Rezultat takvog sveobuhvatnog pristupa je identifikacija prioritetnih oblasti razvoja baziranog na nauci i inovacijama, a to su: Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost, Održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, Novi materijali i održive tehnologije, Održivi i zdravstveni turizam i Informaciono-komunikacione tehnologije kao horizontalna platforma. Predstoji formulacija vodećih inicijativa iz ovih oblasti, čemu će između ostalog poslužiti ova radionica.

Naime, Crna Gora je usvojila strateške smjernice, a do kraja marta ove godine usvojiće S3 strategiju s akcionim planom, čime će postaviti pravac svog budućeg razvoja ekonomije znanja. Bićemo prva država van granica Evropske unije koja će usvojiti S3 strategiju prema EU metodologiji koju pažljivo prati Udruženi istraživački centar Evropske komisije. Proces je podrazumijevao korišćenje resursa dostupnih na JRC S3 platformi i obezbjeđenje ekspertske podrške.

Neki od najvažnijih elemenata strategije jesu povezivanje tržišta u izabranim oblastima zajedno sa drugim regionima EU, internacionalizacija nauke, inovacija i poslovnih poduhvata, izgradnja naučno-inovacione infrastrukture i ljudskih resursa, intenzivna tranzicija ka ekonomiji znanja, privlačenje EU fondova kao i usmjeravanje javnih i privatnih investicija.

Agendu događaja možete preuzeti ovdje