Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Прва међународна радионица на Западном Балкану посвећена паметној специјализацији (С3) 5. фебруара у Подгорици

Прва међународна радионица на Западном Балкану посвећена паметној специјализацији (С3) 5. фебруара у Подгорици
Датум објаве: 04.02.2019 08:12 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Прва међународна радионица на Западном Балкану посвећена процесу паметне специјализације (С3), у заједничкој организацији Министарства науке Црне Горе и Удруженог истраживачког центра Европске комисије (ЈРЦ), биће одржана сјутра (уторак, 5. фебруар) у конференцијској сали хотела ЦентреВилле у Подгорици. На отварању радионице учесницима ће се обратити министарка науке, др Сања Дамјановић, замјеница генералног директора ЈРЦ-а, Чарлина Вичева и шеф Делегације Европске Уније у Црној Гори, Аиво Орав.

Овај догађај, у којем ће учествовати еминентни стручњаци из више од 15 држава Западног Балкана и Европе, од великог је значаја за Црну Гору у завршној фази израде С3, ради размјене знања и искуства са представницима Европске комисије и другим еминентним стручњацима.

Министарство науке је у протеклих 18 мјесеци реализовало бројне активности у поступку дефинисања смјерница Стратегије паметне специјализације (2018-2024), у којем је партиципирало око 300 представника државних институција, привредне и научне заједнице и цивилног друштва. Резултат таквог свеобухватног приступа је идентификација приоритетних области развоја базираног на науци и иновацијама, а то су: Обновљиви извори енергије и енергетска ефикасност, Одржива пољопривреда и ланац вриједности хране, Нови материјали и одрживе технологије, Одрживи и здравствени туризам и Информационо-комуникационе технологије као хоризонтална платформа. Предстоји формулација водећих иницијатива из ових области, чему ће између осталог послужити ова радионица.

Наиме, Црна Гора је усвојила стратешке смјернице, а до краја марта ове године усвојиће С3 стратегију с акционим планом, чиме ће поставити правац свог будућег развоја економије знања. Бићемо прва држава ван граница Европске уније која ће усвојити С3 стратегију према ЕУ методологији коју пажљиво прати Удружени истраживачки центар Европске комисије. Процес је подразумијевао коришћење ресурса доступних на ЈРЦ С3 платформи и обезбјеђење експертске подршке.

Неки од најважнијих елемената стратегије јесу повезивање тржишта у изабраним областима заједно са другим регионима ЕУ, интернационализација науке, иновација и пословних подухвата, изградња научно-иновационе инфраструктуре и људских ресурса, интензивна транзиција ка економији знања, привлачење ЕУ фондова као и усмјеравање јавних и приватних инвестиција.

Агенду догађаја можете преузети овдје