Manja slova Veća slova RSS
>

Najava: Predavanje u okviru projekta “Materijali za skladištenje energije” podržanog od strane Ministarstva nauke

Najava: Predavanje u okviru projekta “Materijali za skladištenje energije” podržanog od strane Ministarstva nauke
Datum objave: 04.12.2019 10:26 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


U toku je realizacija projekta pod nazivom “Materijali za skladištenje energije” koji je podržalo Ministarstvo nauke kroz program “Gostujući predavači”.

Treće predavanje, u okviru ovog dvomjesečnog projekta, na temu "Savremeni pravci u razvoju ugljeničnih materijala za elektrohemijske kondezatore" održaće dr Igor Pašti, vanredni profesor na Fakultetu za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, 10. decembra na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici.

Dr Igor Pašti je istaknuti mladi profesor, autor dva univerzitetska udžbenika, koji je do sada je publikovao 110 naučnih radova u međunarodnim naučnim časopisima, a i ko-autor je tri priznata patenta. Naučni rad Igor Paštija fokusiran je na razvoj i racionalni dizajn novih materijala za elektrohemijsku konverziju energije. U svom istraživanju koristi kombinaciju eksperimentalnih i teorijskih metoda. Za naučni rad dodeljena mu je nagrada SANU za hemiju, biologiju i srodne nauke 2012. godine.

Na prethodnom predavanju prisutni su imali priliku da čuju koji su to savremeni pravci razvoja Li-jonskih baterija i njihovih alternativa od svjetski prepoznatog eksperta u nauci o materijalima i elektrohemiji, dr Roberta Dominka. Pored prikaza rezultata istraživanja publikovanih u najprestižnijim svjetskim naučnim časopisima (Science, Nature), na predavanju je bilo riječi i o aktuelnim istraživačkim aktivnostima i projektima na nivou EU, udruživanju naučno-istraživačkih organizacija u Evropi u cilju ubrzanog razvoja elektromobilnosti i dobrim primjerima povezivanja fundamentalne nauke o materijalima i industrije.

Podsjećamo, namjera Ministarstva je da se putem programa "Gostujući predavači" angažuju istaknuti naučnici, profesori univerziteta ili preduzetnici iz svijeta radi realizacije intenzivnih kurseva za studente i/ili naučno i akademsko osoblje na univerzitetima u našoj zemlji, u oblastima koje smo izdvojili kao piroritetne Strategijom pametne specijalizacije Crne Gore.