Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Најава: Предавање у оквиру пројекта “Материјали за складиштење енергије” подржаног од стране Министарства науке

Најава: Предавање у оквиру пројекта “Материјали за складиштење енергије” подржаног од стране Министарства науке
Датум објаве: 04.12.2019 10:26 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


У току је реализација пројекта под називом “Материјали за складиштење енергије” који је подржало Министарство науке кроз програм “Гостујући предавачи”.

Треће предавање, у оквиру овог двомјесечног пројекта, на тему "Савремени правци у развоју угљеничних материјала за електрохемијске кондезаторе" одржаће др Игор Пашти, ванредни професор на Факултету за физичку хемију Универзитета у Београду, 10. децембра на Металуршко-технолошком факултету у Подгорици.

Др Игор Пашти је истакнути млади професор, аутор два универзитетска уџбеника, који је до сада је публиковао 110 научних радова у међународним научним часописима, а и ко-аутор је три призната патента. Научни рад Игор Паштија фокусиран је на развој и рационални дизајн нових материјала за електрохемијску конверзију енергије. У свом истраживању користи комбинацију експерименталних и теоријских метода. За научни рад додељена му је награда САНУ за хемију, биологију и сродне науке 2012. године.

На претходном предавању присутни су имали прилику да чују који су то савремени правци развоја Ли-јонских батерија и њихових алтернатива од свјетски препознатог експерта у науци о материјалима и електрохемији, др Роберта Доминка. Поред приказа резултата истраживања публикованих у најпрестижнијим свјетским научним часописима (Сциенце, Натуре), на предавању је било ријечи и о актуелним истраживачким активностима и пројектима на нивоу ЕУ, удруживању научно-истраживачких организација у Европи у циљу убрзаног развоја електромобилности и добрим примјерима повезивања фундаменталне науке о материјалима и индустрије.

Подсјећамо, намјера Министарства је да се путем програма "Гостујући предавачи" ангажују истакнути научници, професори универзитета или предузетници из свијета ради реализације интензивних курсева за студенте и/или научно и академско особље на универзитетима у нашој земљи, у областима које смо издвојили као пироритетне Стратегијом паметне специјализације Црне Горе.