Manja slova Veća slova RSS
>

Crna Gora prva zemlja kandidat čija je nacionalna S3 verifikovana i od strane EU

Crna Gora prva zemlja kandidat čija je nacionalna S3 verifikovana i od strane EU
Datum objave: 27.12.2019 12:58 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora je prije pola godine usvojila Strategiju pametne specijalizacije (S3) na nacionalnom nivou, a krajem prošle nedjelje za nju smo dobili i zeleno svijetlo od strane Evropske komisije. Na ovaj način smo postali i prva zemlja kandidat koja je usvojila ovu značajnu Strategiju a koja je i preduslov za buduće korišćenje strukturnih fondova. Usvajanje Startegije pametne specijalizacije potvrđuje da je Crna Gora u stanju da politike Evropske unije sporovodi na način na koji to rade članice Evropske unije.

Cilj ove strategije je integrisani pristup i fokusirano djelovanje u oblastima gdje Crna Gora ima konkurentne prednosti  u evropskom kontekstu. Usmjeravanjem nauke, inovacija i istraživanja unaprijeđujemo prepoznate strateške prioritete: održivu poljoprivredu, energiju i zdravstveni turizam i na taj način jačamo konkurentnost i internacionalizaciju ekonomije.

Ova Strategija dolazi u pravo vrijeme kada i sama Evropska komisija spaja sektorske politike EU sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN). Kako su na naši strateški prioriteti u liniji sa ciljevima održivog razvoja Agende UN2030, Strategija pametne specijalizacije nam omogućava da značajno doprinesemo EU dijalogu kao i da napravimo nove krupne korake na putu integracije Crne Gore u EU.

Više informacija o S3 strategiji Crne Gore: http://www.mna.gov.me/ministarstvo/Strategija_pametne_specijalizacije/

Od 15. januara biće aktivna interaktivna platforma za implementaciju strategije, na adresi: www.s3.me