Manja slova Veća slova RSS
>

Novi Konkurs za dodjelu stipendija za doktoska istraživanja

Novi Konkurs za dodjelu stipendija za doktoska istraživanja
Datum objave: 20.05.2020 13:09 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo nauke Crne Gore, treću godinu za redom, objavljuje Konkurs za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja na univerzitetima u Crnoj Gori u 2020/2021.

Ciljevi ovog Konkursa su: jačanje ljudskih resursa za istraživanje, inovacije i konkurentnost, povećanje broja mladih istraživača na univerzitetima u Crnoj Gori, internacionalizacija istraživačkog rada, kao i razmjena znanja između akademskog i privrednog sektora.

Atraktivna stipendija se dodjeljuje na period do 3 godine, a obuhvata besplatnu šlkolarinu, mjesečne troškove za doktoranda u neto iznosu od 700 € i troškove istraživanja do 10.000 € u bruto iznosu na godišnjem nivou. Stipendija podrazumijeva potpunu posvećenost doktorskom istraživanju na jednom od univerziteta u Crnoj Gori - ustanovi domaćinu, u toku redovnog radnog vremena, uz obavezno mentorstvo, kao i period međunarodne ili međusektorske mobilnosti.

Doktorandi kroz ovaj program stipendiranja treba da postignu značajne rezultate, imaju intenzivnu saradnju sa istraživačkim timom, putem mobilnosti ojačaju veze istraživačkog tima sa međunarodnim partnerima ili partnerima u privredi i ojačaju kapacitete kako bi mogli da pripremaju aplikacije za EU fondove za istraživanje i inovacije.

Zainteresovani kandidati i potencijalni mentori mogu iskazati interesovanje za stipendiju prijavljavanjem na portalu ,,Naučna mreža“ (www.naucnamreza.me) do 25. juna 2020. godine do 14:00 časova a podnošenje prijava se vrši preko portala ,,Naučna mreža” i na adresu Ministarstva nauke do 10. jula 2020. godine do 14:00 časova.

Tekst Konkursa, prijavni obrazac i finansijski plan stipendije možete preuzeti ovdje:

Tekst Konkursa stipendije 20 maj 2020-.pdf

Prijavni obrazac stipendije 2020.docx

Finansijski plan stipendije 2020.xlsx

Ministarstvo nauke

Interesantno je istaći da je za samo dvije godine broj doktoranada u Crnoj Gori  značajno povećan. Upravo ovim programom podrške mladim doktorandima zadržavamo sjajne mlade ljude u zemlji a to najbolje pokazuje podatak da smo 2017. godine imali 100 doktoranada, za godinu dana taj broj se uvećao  za 27, dok je 2019. godine Crna Gora imala ukupno 141 doktoranda.