Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Нови Конкурс за додјелу стипендија за доктоска истраживања

Нови Конкурс за додјелу стипендија за доктоска истраживања
Датум објаве: 20.05.2020 13:09 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарство науке Црне Горе, трећу годину за редом, објављује Конкурс за додјелу стипендија за докторска истраживања на универзитетима у Црној Гори у 2020/2021.

Циљеви овог Конкурса су: јачање људских ресурса за истраживање, иновације и конкурентност, повећање броја младих истраживача на универзитетима у Црној Гори, интернационализација истраживачког рада, као и размјена знања између академског и привредног сектора.

Атрактивна стипендија се додјељује на период до 3 године, а обухвата бесплатну шлколарину, мјесечне трошкове за докторанда у нето износу од 700 € и трошкове истраживања до 10.000 € у бруто износу на годишњем нивоу. Стипендија подразумијева потпуну посвећеност докторском истраживању на једном од универзитета у Црној Гори - установи домаћину, у току редовног радног времена, уз обавезно менторство, као и период међународне или међусекторске мобилности.

Докторанди кроз овај програм стипендирања треба да постигну значајне резултате, имају интензивну сарадњу са истраживачким тимом, путем мобилности ојачају везе истраживачког тима са међународним партнерима или партнерима у привреди и ојачају капацитете како би могли да припремају апликације за ЕУ фондове за истраживање и иновације.

Заинтересовани кандидати и потенцијални ментори могу исказати интересовање за стипендију пријављавањем на порталу ,,Научна мрежа“ (www.науцнамреза.ме) до 25. јуна 2020. године до 14:00 часова а подношење пријава се врши преко портала ,,Научна мрежа” и на адресу Министарства науке до 10. јула 2020. године до 14:00 часова.

Текст Конкурса, пријавни образац и финансијски план стипендије можете преузети овдје:

Текст Конкурса стипендије 20 мај 2020-.пдф

Пријавни образац стипендије 2020.доцx

Финансијски план стипендије 2020.xлсx

Министарство науке

Интересантно је истаћи да је за само двије године број докторанада у Црној Гори  значајно повећан. Управо овим програмом подршке младим докторандима задржавамо сјајне младе људе у земљи а то најбоље показује податак да смо 2017. године имали 100 докторанада, за годину дана тај број се увећао  за 27, док је 2019. године Црна Гора имала укупно 141 докторанда.