Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарка Дамјановић на ЕСОФ 2020

Министарка Дамјановић на ЕСОФ 2020
Датум објаве: 05.08.2020 14:53 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Овогодишњи паневропски састанак посвећен истраживању и иновацијама - ЕСОФ 2020 - одржава се од 2. до 6. септембра 2020. године у Трсту.
Министарство науке
На отварању ће се присутнима обратити европска комесарка за истраживање Мариyа Габриел, министар за универзитетска и истраживачка питања Италије Гаетано Манфреди, министарка науке Црне Горе др Сања Дамјановић и министар за високо образовање Јужне Африке др Еммануел Нзиманд.

Министарка Дамјановиц́ ц́е 4.септембра 2020. дискутовати на тему науц̌не дипломатије - у оквиру сесије "Науц̌не инфраструктуре за мир: од ЦЕРН-а до СЕСАМЕ синхротрона и нове СЕЕИИСТ иницијативе". Научна дипломатија је сјајан концепт којим се постиже да научници и у регионима захваћеним сукобима буду ефикасни, на начин што им је омогућено мјесто за заједничко истраживање, успостављање заједничког темеља за миран напредак. Истраживачка инфраструктура у оваквим регионима додатно може развити прекограничне односе, пружити заједнички језик научницима из различитих региона и понудити изазовне циљеве који могу удружити транснационалну подршку.


Министарство науке

Међу бројним престижним гостима и говорницима су и Алессио Фигалли математичар и добитник Фелдсове медаље 2018, Елена Цаттанео доживотна сенаторка позната по својим истраживањима Хунтингтон-ове болести и матичним ц́елијама, Фабиола Гианотти генерална директорка ЦЕРН-а у Женеви, Иаин Маттај директор Хуман Тецхнополе-а у Милану, Алберто Мантовани имунолог и најцитиранији истраживач међународне научне литературе, Гералд Хауг немачки климатолог, Роберто Цинголани физичар и оснивач Италијанског института за технологију у Ђенови, Схеила Јасанофф професор са Харварда и један од водец́их светских ауторитета о вези између науке и демократије, Цливе Цооксон научни уредник Финанциал Тимес-а и француски математичар и Јеан-Пиерре Боургуигнон бивши председник Европског истраживачког савјета. Очекује се и присуство америчког економисте и стручњака за одрживи развој и јавну здравствену политику и управљање Јеффреy Сацхс, добитника Нобелове награде за економију 2001. Јосепх Стиглитз, виролога Илариа Цапуа и холандског архитекте и урбанисте Рем Коолхасс-а.

ЕуроСциенце Опен Форум
(ЕСОФ) основан је 2004. године од стране ЕуроСциенце, непрофитне организације истраживача у Европи и представља форум посвец́ен истраживању и иновацијама који се одржава сваке двије године. На састанцима ЕСОФ-а водец́и научници, истраживачи, млади истраживачи, пословни људи, предузетници и иноватори, креатори политике, комуникатори науке и технологије и шира јавност из цијеле Европе разговарају о новим откриц́има и расправљају о смјеру у којем иду истраживања у свим областима науке.