Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Дани истраживања и иновација прилика за креирање заједничке зелене, дигиталне и одрживе Европе

Дани истраживања и иновација прилика за креирање заједничке зелене, дигиталне и одрживе Европе
Датум објаве: 10.09.2020 14:41 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Европска комисија и ове године организује Европске дане истраживања и иновација „Р&И Даyс“. У свијетлу пандемије коронавируса, догађај ц́е бити у потпуности он-лине и одржава се од 22. до 24. септембра 2020.

Европски дани истраживања и иновација водец́и су годишњи догађај Европске комисије, који окупља креаторе политика, истраживаче, предузетнике и грађане како би расправљали и обликовали будуц́ност истраживања и иновација у Европи и шире. „Р&И Даyс“ биће прилика да се са Евопском комисијом разговара о томе какву ц́е улогу истраживање и иновације имати за будуц́ност Европе, непосредно уочи покретања следец́ег оквирног програма „Хоризон Еуропе“, али и на тему ревитализације Европског истраживачког простора - ЕРА.  

Планирана су 3 дана интензивног рада на заједничком дизајнирању политика, панели за подстицање размишљања и прилике за дискусије. Амбициозне пленарне сесије улазиће у дубину и ширину истраживања и иновација у Европи, а покриваће 10 кључних тема: Политике науке и иновација; Зелени споразум; Дигитализација; Хоризонт Европа, Специјалне мисије новог Оквирног програма; Паметна имплементација и синергија; Међународна сарадња; Европски савјет за иновације – ЕИЦ; Европски Институт за иновације и технологију  - ЕИТ; Европски истраживачки савјет - ЕРЦ. “Р&И Даyс” залазиц́е у питања која обликују наш идентитет и будуц́ност у каквој желимо да живимо.

Министарка науке, др Сања Дамјановић, и ове године ће на позив Марије Габријел, комесарке за науку и иновације, бити учесница Дана истраживања и иновација и то у двије сесије. Првог дана догађаја, 22. септембра, Дамјановић ће бити учесница сесије“ Геополитика и преузимање вођства у кључним глобалним изазовима“ док ће 24. септембра модерирати сесију посвећену Западном Балкану на тему ‘‘ У сусрет иновационој агенди за Западни Балкан“.

Комплетан програм догађаја налази се на веб страници хттпс://ресеарцх-инноватион-даyс.ец.еуропа.еу/, путем које сви заинтересовани могу да се региструју и испрате изузетан садржај овогодишњих „Р&И Даyс“.