Manja slova Veća slova RSS
>

Rezultati Konkursa – Ministarstvo stipendira novih 15 doktoranada na univerzitetima u Crnoj Gori

Rezultati Konkursa – Ministarstvo stipendira novih 15 doktoranada na univerzitetima u Crnoj Gori
Datum objave: 14.09.2020 14:25 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu Download Download


Treću godinu za redom, Ministarstvo nauke je sprovelo Konkurs za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja u Crnoj Gori, na osnovu kojeg će biti stipendirano 15 doktoranada koji realizuju doktorske studije na univerzitetima u Crnoj Gori.

Kako je i planirano, u ovom trogodišnjem ciklusu, postignut je broj od preko 50 doktoranada koji su podržani od strane Ministarstva koji su dobili ovu atraktivnu stipendiju.

Prvi put ovaj Konkurs je objavljen 2018. godine, kada je podržano 19 kandidata i za njih su izdvojena sredstva od oko 750 000 eura. U 2019. godini se taj broj povećava na 36 jer je odobreno dodatnih 17 stipendija, sa iznosom od novih 750.000 € za period do tri godine. Sada je taj broj 51, a sredstva za ovogodišnje stipendiste će iznositi oko 680.000 €, što znači da smo za 3 godine izdvojili sredstva od oko 2,2 miliona eura za jačanje ljudskih resursa i istraživačkih kapaciteta, čiji je krajnji cilj zadržavanje talenata u Crnoj Gori. Radi se o jednom od najljepših konkursa Ministarstva nauke sa uslovima jednako privlačnim kao i u razvijenim zemljama Evropske unije.

Dakle, ove godine Ministarstvo nauke je odobrilo 15 stipendija za period do 3 godine koje podrazumjevaju mjesečnu naknadu istraživačima u visini od 700 eura, besplatnu školarinu na doktorskim studijama na univerzitetima u Crnoj Gori, ali i značajna sredstva za istraživanja, čiji je važan segment međunarodna ili intersektorska mobilnost, u iznosu do 10.000 eura godišnje.

Podsjetimo, Ministarstvo nauke je, 25. maja ove godine, objavilo treći po redu Konkurs za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja na univerzitetima u Crnoj Gori u 2020/2021. godini, s rokom za dostavljanje prijava do 10. jula 2020. godine, na koji je pristiglo 27 prijava. Nakon prijema prijava, izvršena je administrativna provjera, nakon čega su prijave kandidata koje su prošle ovu fazu, upućene na evaluaciju od strane međunarodnih evaluatora.

Na osnovu rezultata evaluacije, Ministarstvo je pripremilo Rang listu odobrenih stipendija za doktorska istraživanja, koju možete preuzeti OVDJE