Manja slova Veća slova RSS
>

Međunarodna istraživanja o pedigreu crnogorske vinove loze

Međunarodna istraživanja o pedigreu crnogorske vinove loze
Datum objave: 16.09.2020 10:55 | Autor: Ministarstvo nauke

Ispis Štampaj stranicu


Prestižni internacionalni naučni časopis „Scientific Reports“ je objavio rezultate rada na projektu „Genetski diverzitet vinove loze u Crnoj Gori“ 14. septembra 2020. godine koji je realizovala kompanija „13. jul Plantaže“ uz podršku Nacionalnog udruženja vinogradara i vinara, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, Ministarstva nauke Crne Gore i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti a u saradnji sa Institutom za vinovu lozu i vino, La Rioha, Španija.

Ovaj projekat započet je 2013. godine i ima veliki međunarodni značaj. Rezultati istraživanja su potvrdili da se crnogorsko vinogradarstvo bazira na porodici genetski povezanih sorti što je karakteristično i u drugim čuvenim tradicionalnim regionima za gajenje vinove loze i proizvodnju vina. U Crnoj Gori ova porodica je stvorena oko sorte Kratošija (Primitivo/Zinfandel), koja ima 18 potomaka u Crnoj Gori i vrlo heterogenu populaciju (17 biotipova). Pronađeni su i roditelji sorte Vranac u našoj zemlji. Kratošija je otac sorti Vranac, dok je majka sorta Duljenga te je na najbolji način potvrđena njegova autohtonost.

U radu ‘’Genetska analiza populacije u starim crnogorskim vinogradima otkriva drevne načine trenutno aktivne za generisanje diverziteta Vitis vinifera’’ prikazani su rezultati do sada najobuhvatnijeg istraživanja germplazme vinove loze u Crnoj Gori, genetička karakterizacija postojećeg diverziteta vinove loze kod gajenih i divljih populacija u našoj zemlji, uključujući i njihovu pedigre analizu. Analizom više od 419 uzoraka dobijena su 144 genetska profila od kojih više od 100 odgovara gajenim sortama što predstavlja iznenađujući diverzitet vinove loze za jednu od najmanjih evropskih zemalja.

Objavljeni rezultati rada snažno promovišu i pozicioniraju Crnu Gore na svjetskoj mapi vinskih regiona a objavljeni rad možete pogledati OVDJE.