Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Дамјановић на 25. Милочерском развојном форуму – Не постоје мале земље већ само земље без визије

Дамјановић на 25. Милочерском развојном форуму – Не постоје мале земље већ само земље без визије
Датум објаве: 23.10.2020 14:28 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Министарка науке др Сања Дамајновић учествовала је данас на 25. Милочерском развојном форуму.

Тема овогодишњег Форума је "Демиситификација дигитализације" а основа за дискусију Форума је пројекат "Подршка предузећима у борби са ЦОВИД-19 дигитализацијом и дигиталним плаћањем" који је Универзитет Доња Горица добио на конкурсу Министарства науке Црне Горе.

"Сама чињеница да је пројекат финансиран од Министарства науке указује и на орјентацију државе Црне Горе да се ова област и истраживачки развија. Истакао бих и похвалио улогу др Сање Дамјановић, министарке науке, која је са великим знањем и међународним искуством и са великом посвећеношћу и ентузијазмом водила област науке што је и јавно похвалила Европска комисија у Извјештају о напретку Црне Горе" рекао је на отварању данашњег Форума ректор Универзитета Доња Горица, проф др Веселин Вукотић.

Министарство науке Министарство науке

Министарка Дамјановић је казала да јој је част да учествује на овом сјајном традиционалном догађају који таргетира развој кроз паметну економију и предузетништво. Том приликом истакла је да смо, између осталог, похваљени од стране Европске комисије што смо спровели и специјални позив везан за ЦОВИД-19 и позвали све вас али и иновативну и бизнис заједницу да нађу рјешења како санирати последице које утичу на здравствени и економски систем Црне Горе.

“Један од 5 одобрених пројеката јесте и пројеката УДГ-а и јако ме радује што сте први дошли до рјешења које ће се даље имплементирати и с нестрпљењем чекам да чујем ваше резултате” рекла је у свом обраћању министарка Дамјановић и додала да са поносом може да каже да је Црна Гора једина земља кандидат за ЕУ која је изнијела Старетегију паметне специјализиације а која уствари представља развојну статегију рађену по методологији Европске уније. На овај начин смо показали колико смо озбиљни и како можемо да политике ЕУ примјењујемо и у Црној Гори а то показује да не постоје мале земље већ само земље без визије – истакла је Дамјановић.

“Као неко ко је био на челу Министарства науке последње четири године, могу да кажем да је наша визија била јасна а то је иновативна и дигитализована Црна Гора и из ње су произашли сјајни резултати. Радило се темљно, заједно са иновативном и бизнис заједницом, пролазећи кроз међународне евалуације подизали смо конкурентност на националном нивоу што је довело до тога да Црна Гора данас има стопу успјешности изнад европског пројека у најзначајнијем европском оквирном програм Хоризонт 2020. Сагледавајући наше инструменте, морам да похвалим УДГ јер сте заиста показао успјешност и конкурентост и драго ми је да данас овдје видим позната лица, како носиоце пројеката Центра изврсности, затим иновативних пројеката али и нове пхд студенте као и стипендисте Министарства науке из претходних генерација. Управо захваљући свима вама овај успјех не би могао бити могућ на ЕУ сцени” поручила је министарка Дамјановић.