Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарство науке на конференцији пројекта Цреативе@ЦБЦ

Министарство науке на конференцији пројекта Цреативе@ЦБЦ
Датум објаве: 28.10.2020 18:05 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


У оквиру програма ИПА прекограничне сарадње Хрватска - Босна и Херцеговина - Црна Гора, данас је у Подгорици одржана конференција поводом почетка пројекта "Развој прекограничне мреже за сарадњу креативних индустрија - Цреативе@ЦБЦ". Партнер у пројекту на страни Црне Горе је АДП Зид, а предвиђена је сарадња са свим укљученим чиниоцима, Главним градом Подгорица, Министарством културе, Министарством науке, истраживачким и образовним институцијама, креативцима и стартаповима.

На уводном панелу конференције - Синхронизација политика иновација, разговарали су мр Бранка Жижић, генерална директорка за иновације и технолошки развој у Министарству науке и Петар Ковачевић, самостални савјетник за креативне индустрије у Министарству културе. Бранка Жижић је дала преглед остварених резултата у протеклом трогодишњем периоду у успостављању функционалног иновационог система, што подразумијева унапређење политика кроз Стратегију паметне специјализације и Програм подстицања стартапова, унапређење инфраструктуре кроз развој Технополиса у Никшићу и Научно-технолошког парка у Подгорици, реализацију инструмената значајне финансијске подршке иновативним пројектима као и нова законска рјешења за увођење пореских олакшица у области иновација и технолошког развоја. Петар Ковачевић је дао преглед реализације креативних хабова као инфраструкторног упоришта за културне и креативне индустрије широм Црне Горе, као и запажене резултате програма Креативна Црна Гора.

Министарство науке Министарство науке

На конференцији су представљена искуства из градова Приједор и Сисак, док су генерални менаџер Главног града, Марјан Јунчај и Секретар Секретаријата за предузетништво, Кемал Грбовић, говорили о визији Подгорице као града иновација, што ће бити постигнуто стављањем у функцију Научно-технолошког парка, Креативног хаба Јусовача, али и покретањем пројекта Смарт Цитy који подржава амбасада Републике Француске. У дугорочној перспективи научни и развојни пројекат који највише обећава је СЕЕИИСТ којим је координирало Министарство науке а за који је Главни град спреман да понуди простор.

Представљен је и пројекат Института за предузетништво и економски развој „Развој културних и креативних индустрија као дио одрживог економског сектора у Црној Гори“ који је подржао УНЕСЦО, а пуни смисао конференцији дали су представници стартапа 05 („Опет“) презентацијом својих иновативних рјешења у коришћењу рециклираног отпада за креирање урбаног мобилијара.

Снимак конференције је доступан на линку: хттпс://yоуту.бе/-поНXефГЕвс

***

Регионални пројекат “Развој прекограничне мреже за сарадњу креативних индустрија - ЦРЕАТИВЕ@ЦБЦ“ осмишљен је од стране водец́их развојних организација у Босни и Херцеговини, Хрватској и Црној Гори, Агенција ПРЕДА, Агенција СИМОРА и АДП-Зид. Планирано је да пројекат подстакне економски развој кроз подршку физичкој инфраструктури и приступу знањима, кроз нове технологије, методологије за подстицање иновативних процеса и олакшавање међусекторске везе креативних индустрија и других сектора прекограничне економије. Пројекат ц́е подстац́и интеракције „креативних“ заједница које се састоје од група предузец́а, појединаца, стартап компанија, предузетника, програмера, фрее ланцер-а, истраживача, студената, образовних институција и грађана на прекограничном нивоу, концентришуц́и се на олакшавање процеса развоја иновативних производа и услуга. Током периода имплементације (јун 2020. – мај 2022.) партнерски градови Приједор, Сисак и Подгорица осјетиће директан утицај пројектних активности, док дугорочно гледано, пројекат намјерава да допринесе ширем прекограничном подручју. Пројекат је кофинансиран средствима ЕФРР и ИПА ИИ фондова Европске уније. Одлуком о кофинансирању пројеката и програма невладиних организација за 2019. годину пројекат је финансијски подржан средствима Министарства јавне управе, Владе Црне Горе. Укупна вриједност пројекта је 595.214,00 ЕУР.

Више информација о пројекту: хттп://www.зид.орг.ме/цомпонент/к2/итем/1582-конференција-пројекта-развој-прекограницне-мрезе-за-сарадњу-креативних-индустрија-цреативе-цбц