Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Подршка Европске уније иновационом екосистему Црне Горе

Подршка Европске уније иновационом екосистему Црне Горе
Датум објаве: 30.10.2020 18:09 | Аутор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Шефица делегације Европске уније у Црној Гори, њена екселенција Оана Цристина Попа и министарка науке Црне Горе, др Сања Дамјановић, посјетиле су данас са својим сарадницима Иновационо предузетнички центар Технополис. Повод посјете био је представљање подршке коју је Европска унија пружила за унапређење капацитета ИПЦ Технополис, а који ц́е се користити као подршка иновативном развоју малих и средњих предузећа у Црној Гори.

На почетку догађаја присутнима се обратио извршни директор ИПЦ Технополис, Ратко Батаковић, који је изразио задовољство због постигнутих резултата, али и будућих активности Технополиса: „Све активности и сви догађаји које организујемо у Технополису и на другим мјестима су првенствено у циљу подршке развоју бизниса, конкурентности наше привреде кроз промоцију нових технологија и примјену иновација из свих области привреде. Ове године, свједоци смо крупних и брзих промјена привредног амбијента, стога је наша додатна обавеза да у сету мјера подршке које пружамо носиоцима бизнис идеја, обезбиједимо и што је могуће већу, квалитетнију, садржајнију и благовремену – брзу подршку.“ Посебно је истакао да му је драго што је Технополис данас оперативан у пуном капацитету, као због чињенице да реализује велики број пројеката који се финансирају из ЕУ фондова кроз које се спроводе активности у циљу додатне подршке развоју иновативних идеја и стартуп екосистема Црне Горе.

Затим се присутнима обратила њена екселенција, Оана Цристина Попа, која је рекла да јој је велико задовољство што може да посвједочи да подршка коју пружа ЕУ помаже црногорским предузетницима да створе нову економску вриједност и нова радна мјеста на темељу иновативних идеја и нових технологија. „Инвестиција ЕУ вриједна преко 800 000 еура у опрему која је од пресудне важности за три лабораторије у Технополису обезбиједиће црногорским малим и средњим предузећима алате који су им потребни за развијање производа и услуга који могу бити конкурентни на домаћем и међународним тржиштима“, додала је Попа.

Како је казала, подршка коју пружа ЕУ иницијативама попут Технополиса и Стратегија паметне специјализације има за циљ да ојача планирање политика иновација, одговори на недостатке и изазове и подржи дугорочни опоравак, дигиталну транзицију и конкурентност црногорске економије.

Министарство науке

Министарка науке Црне Горе, др Сања Дамјановић, казала је да су Влада Црне Горе и Министарство науке имали јасну визију: иновативна Црна Гора, атрактивна дестинација за технолошко предузетништво и тестирање нових технологија, те су из те визије константно излазили темељни и сјајни резултати. Она је овом приликом изразила задовољство због недавно добијене навеће оцјене од стране Европске комисије у овој области. „Оно што ми желимо и подстичемо јесте развој иновативне привреде, а кључан темељ за то јесте инфраструктура. Управо је Техополис прва карика Научно-технолошког парка који реализујемо у Црној Гори. Влада Црне Горе је издвојила око 20 милиона еура за реализацију Технополиса и централне јединице Научно-технолошког парка који се тренутно гради у Подгорици. Наш развој не би био могућ да нијесмо имали најважнијег партнера, Европску комисију, а оно што ме данас посебно радује јесте то што Технополис добија нову душу, а то је опрема за три лабораторије која је донација Европске уније кроз за нас врло важан инструмент подршке – ИПА“, казала је Дамјановић. На крају је закључила да је Црна Гора дио Европе, али оно на чему морамо сви радити јесте да Црна Гора постане дио ЕУ фамилије.

Након уводних обраћања менаџер за управљање пројектима и развој предузетништва, Александар Јаничић, представио је све сегменте рада, као и пројекте које имплементира ИПЦ Технополис, а који су финансирани од стране Европске уније.

Присутни су затим имали прилику да обиђу инфраструктурне капацитете ИПЦ Технополис: Биолаб, ТЕЦХ лаб и ДАТА центар, чије опремање је финансирала ЕУ, а кофинансирала Влада Црне Горе кроз пројекат "Унапријеђење инфраструктуре везане за истраживање и иновације које се могу користити као подршка развоју малих и средњих предузећа".

Министарство науке